Günümüzde Muhafazakar Yahudilik

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi tarafından Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Anfi1’de “Günümüzde Muhafazakâr Yahudiler" konulu konferans düzenlendi. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Dekanı Prof. Dr. Şükrü İsmail İpek, akademisyenler ve öğrenciler konferansa yoğun ilgi gösterdi. Konferansa konuşmacı olarak Dr. İsmail Başaran katıldı.

Yahudiliği ve Yahudileri “muhafazakarlık” kavramı etrafında ele alan Dr. İsmail Başaran, Yahudiliğin bir şeriat, yani kuralcı, bir din olduğunu; Yahudilerin de bu kurallara riayet etme hususunda muhafazakâr olduklarını, dile getirdi. Yine Yahudilerin ilim, ibadet gibi konularda oldukça disiplinli olduklarını ifade eden Başaran, bu din mensuplarının İbranice’yi kullanma noktasında, kendi aralarında başka bir dil kullanmadıkları gibi, okul otobüslerine varana kadar her alanda dillerini kullanmak suretiyle “muhafazakâr” bir tutum sergilediklerini, belirtti.

Son günlerde dünyanın gündeminde olan Kudüs meselesine de değinen Başaran, başta Amerika’daki Yahudiler olmak üzere dünyadaki çoğu Yahudi’nin Kudüs’te olanlardan ve Filistin halkına yapılanlardan rahatsız oldukları, söyledi.

Konferansın sonunda, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü İsmail İpek, Dr. İsmail Başaran’a “Yavuz Sultan Selim Divanı” kitabını hediye etti.

• Posted: 12 Aralık,2017