Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tülek’in Projesine TÜBİTAK Desteği!

Akademik personellerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tülek’in araştırmacı olarak görev aldığı proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Akademik personellerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tülek’in araştırmacı olarak görev aldığı proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında destek almaya hak kazandı. 

Üniversitemiz akademik personelleri, geliştirdikleri bilimsel projeler ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye devam ediyorlar.

Bu kapsamda Akademik personellerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tülek’in araştırmacı olarak görev aldığı “Gıdalarda Yüksek Akrilamid Giderimi İçin Termofilik Geobacillus Kaustophilus Kaynaklı L-Asparajinaz Enziminin Mutant-İmmobilize Sistemler ile Yeniden Tasarlanması” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında destek almaya hak kazandı.

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Tülek, insan sağlığına zararlı kimyasallardan biri olan akrilamidin, toksik ve kanserojen bir madde olması nedeniyle günümüzde ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirtti.

Akrilamidin karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerin kızartılması ve fırında pişirilmesi sonucu oluştuğunu anımsatan Tülek, “Pişirme veya işleme öncesinde L-asparajinaz enziminin uygulanması en etkili akrilamid giderim yöntemlerinden biridir.  Enzimin gıda endüstrisinde uygulanabilmesi için, geniş pH ve sıcaklık aralığında kararlı olmasının yanı sıra yüksek substrat dönüşüm oranına ve özgüllüğe sahip olmalıdır. Ayrıca, enzimin ucuz maliyetli ve yeniden kullanılabilir olması istenilen özelliklerdendir. Daha önceki çalışmalarımızda termofilik Geobacillus kaustophilus L-asparajinaz tip II enzimin yüksek akrilamid giderim performansına sahip olduğu belirlenmiş ve enzim çeşitli desteklerle immobilize edilerek termal stabilitesi ve tekrar kullanılabilirliği arttırılmıştır.” dedi.

Yürütücülüğünü Gebze Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Fatma İnci Özdemir’in yapacağı ve Türkiye’den 3 üniversitenin katkılarıyla gerçekleştirilecek olan önerilen proje ile enzimin endüstriyel uygulamalar için performansının mutasyon çalışmalarıyla geliştirilerek uygun maliyetli ve insan sağlığı için toksik olmayan immobilizasyon sistemlerinin kullanılması hedefleniyor.

Projenin devamında performansı iyileştirilmiş enzimlerin akrilamid giderim verimliliği kızarmış patates ve kavrulmuş kahvede test edilmesi planlanıyor.

Yapılacak olan deneyler sonucunda, bu enzimin endüstriyel kullanımına bir adım daha yaklaşılacağı ve ekonomik değeri yüksek, yerli, toksik olmayan ve düşük maliyetli L-asparajinaz geliştirilmesinde önemli bir aşama kat edileceği düşünülüyor.


Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 18 يوليو 2024
Bu gönderiyi paylaş
Tags

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Ağrı Dağı'nda Hayatını Kaybeden Dağcılar Anıldı
Üniversitemiz, Maden, Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneğinin iş birliği ile Ağrı Dağı'nda hayatını kaybeden dağcılar için anma etkinliği düzenlendi.