Iğdır Üniversitesi Çölü Vahaya Çeviriyor: Aralık'taki Erozyon Bölgesindeki Çalışmalar Meyvesini Vermeye Başladı!
Iğdır'ın Aralık ilçesindeki rüzgar erezyonuna uğramış toprakların tarıma kazandırılması yönündeki çalışmalarını aralıksız sürdüren Iğdır Üniversitesinin bölgede yürüttüğü projeler meyvelerini vermeye başladı.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında ‘’Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler’’ alanında ihtisas üniversitesi olarak programa dâhil edilen Iğdır Üniversitesi, bölgenin tarımsal kalkınması yönündeki çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Üniversite, özellikle Iğdır'da hava kirliliğinin de başlıca sebeplerinden bir tanesi olan rüzgar erozyonuna uğrayan topraklarını ıslahına yönelik projeler geliştiriyor.
Bu kapsamda Iğdır'ın Aralık ilçesinde Üniversiteye tahsis edilen 320 dekar alanın yaklaşık 60 dekarlık kısmında erozyon sahasında yetişebilecek tarım ürünleri tespit edilerek bölge üreticilerine model oluşturuluyor.
Üniversitenin bölgede üzerine deneme çalışmaları yaptığı patateslerin de hasat süreci başarıyla tamamlandı.
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın teşvikleriyle gerçekleştirilen proje ile patatesin bölgede erozyona uğramış topraklarda yetişebileceği ve üreticilere yeni ekonomik fırsatlar sunulabileceği kanıtlandı.
Rektör Prof. Dr. Alma, patates hasadının önemine değinerek, "Katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin üretilmesi, hem erozyonla mücadelede hem de bölgesel kalkınmada önemli bir rol oynamaktadır. Üniversitemiz, bu tür projelerle tarım sektörünün gelişmesine katkıda bulunarak, bölgenin kalkınmasını desteklemeyi amaçlamaktadır." diye konuştu.
Gelecek süreçte de bu tür projelerin daha geniş bir alanı kapsayacak şekilde yapılacağını ve rüzgar erozyonunun etkilerini azaltmaya yönelik çözümler geliştirileceğini vurgulayan Rektör Alma, ardından şu ifadeleri kullandı:
"Aralık ilçemiz Türkiye'nin ikinci en büyük rüzgar erozyonu bölgesi olup, yaklaşık 135.542 hektar alanı kapsıyor. Bu erozyon bölgesi, yerel tarım arazilerini ve ekosistemleri olumsuz etkiliyor. Bölgedeki erozyon, toprak verimliliği kaybına ve tarımsal üretimde zorluklara yol açıyor. Ancak yapılan çalışmalar, erozyonla mücadelede kullanılabilecek etkili stratejiler geliştirilmesine yardımcı oluyor. Biz de Iğdır Üniversitesi olarak Aralık ilçesinde sürdürülebilir tarım ve çevre koruma alanlarında önemli bir model oluşturabilmeyi ve yerel çiftçilere erozyonla mücadelede yeni yöntemler sunabilmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, erozyonla mücadele konusundaki araştırmalarımızla, Iğdır ilinin gelecekteki tarım politikalarına da katkı sağlayacak çözümler geliştirilmesine olanak sunuyoruz."
Iğdır Üniversitesi Çölü Vahaya Çeviriyor: Aralık'taki Erozyon Bölgesindeki Çalışmalar Meyvesini Vermeye Başladı!