Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Iğdır Üniversitesinde Geleneksel Lavanta Şenliği Düzenlendi!

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Bal Ormanı’nda “3. Geleneksel Lavanta Şenliği” düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Bal Ormanı’nda “3. Geleneksel Lavanta Şenliği” düzenlendi.

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesinde geleneksel hale gelen Lavanta Şenliği etkinliği düzenlendi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisas üniversitesi ilan edilen Iğdır Üniversitesi, bölgede lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve tarımsal kalkınmaya katkı sunulması adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.


Bu kapsamda Üniversite bünyesinde yetiştirilen lavantalar, her yıl şenlik havasında hasat edilerek lavanta yağı, lavanta kolonyası ve lavanta reçeli gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülüyor.

Üniversitede üretilen ürünler, online satış mağazası üzerinden satışa sunulurken yerel üreticilerin de teşvik edilmesi hedefleniyor.

Bu yıl Iğdır Üniversitesi bünyesinde 3. Lavanta Şenlikleri düzenlendi.


Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’nde bulunan Bal Ormanı’nda yetiştirilen lavantalar, Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve personellerin katılımıyla hasat edildi.

Etkinlikte lavanta çayı da demlenerek katılımcılara ikram edildi.

Iğdır Üniversitesinin lavanta yetiştiriciliği üzerine yaptığı çalışmalara değinen Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Bilindiği üzere lavanta, kıraç yerlerde kolaylıkla yetişebilen bir bitki.Çok fazla suya ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle Iğdır, lavanta yetiştiriciliği için önemli bölge. Biz de şu anda ihtisas üniversitesi olmamız hasebiyle lavanta üzerine önemli çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Tescilli markalarımız bulunuyor. Lavantadan elde ettiğimiz yağ, hidrosol, kolonya, reçel ve sabun gibi pek ürünü şehirdeki belirli başlı lokasyonlarda ve Üniversitemizin online satış mağazası üzerinden satışa sunuyoruz. Bu yıl Kampüsümüzde yaklaşık 10 bin adet lavanta yetiştirdik. Aralık ilçesinde de bize tahsis edilen alanlarda çalışmalarımız mevcut.” diye konuştu.



Iğdır’da küçükbaş hayvanlığın da yaygın olduğuna işaret eden Rektör Alma, “Lavanta yetiştirirken sokağa atılan koyun yününü de malçlama olarak kullanıyoruz. Böylece daha fazla verim elde ediyoruz.” dedi.

Iğdır’ın sinek problemi olduğunu da anımsatan Rektör Alma, lavantanın sinek konucu özelliği olması nedeniyle kent için önemli bir ürün olduğuna dikkat çekti.


“Hedefimiz Iğdır’ı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bakımından Önemli Bir Kent Haline Getirmek”

Öğr. Gör. Musa Karadağ ise Iğdır Üniversitesinin “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşması ile birlikte pek çok ürün ürettiğini belirterek, “Lavanta üzerine de önemli çalışmalarımız var. Bugün de geleneksel hale getirdiğimiz lavanta şenliklerinde buluştuk. Lavantadan yaklaşık olarak 12 adet ürün elde ettik. İlerleyen süreçte 20’ye yakın ürün elde edeceğiz. Hedefimiz ‘Doğu’nun Çukurovası’ olarak nitelendirilen Iğdır’ı, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından önemli bir kent haline getirmek. Özellikle üç ülkeye de sınır olmamız, gelişimimizi kolaylaştıracaktır.” şeklinde konuştu.



Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 28 يونيو 2024
Bu gönderiyi paylaş
Tags

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Rektör Alma, Hoşhaber Belediye Başkanı Osman Toka’ya Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulundu
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Hoşhaber Belediye Başkanı Osman Toka’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.