İhtisas Ürünümüz Antep Fıstığı, Iğdır’a Uyum Sağladı!

Üniversitemizin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antep fıstığı parselinde, her geçen yıl verimlilik artıyor.

Üniversitemizin ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antep fıstığı parselinde, her geçen yıl verimlilik artıyor.

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, bölgenin bitki çeşitliliğini artırarak ekonomik kalkınmaya katkı sunmak adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bu kapsamda Melekli beldesindeki Üniversitemizin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antep fıstığı parselinde ikinci kez hasada hazırlanılıyor.

Geçen yıla oranla verimliliğin daha fazla olduğu gözlemlenirken Antep fıstığının bölge için alternatif gelir kaynağı olabileceği üzerinde duruluyor.


Rektör Alma, Çalışmaları Yerinde İnceledi

Hasat dönemi yaklaşan Antep fıstığı tarlasında incelemelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, bu yılki ürün verimliliğinden mutluluk duyduğunu belirtti.

Parselde pek çok çeşit tür olduğunu dile getiren Rektör Alma, “2019 yılında ilk fidanlarını diktiğimiz parselimizde şu anda 4-5 çeşit Antep fıstığının yanı sıra Siirt fıstığı da yetişiyor. Antep fıstığı ağacı bin yıl dahi yaşayabiliyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Antep fıstığının bölgeye adapte olduğunu görüyoruz. Bu bizi çok mutlu ediyor. Geçen sene ilk ürün hasadımızı yapmıştık. Şimdi ise ikinci ürün hasadına hazırlanıyoruz. Antep fıstığı bölgemiz için önemli bir gelir kapısı olacak.” dedi.

Antep fıstığında Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye’nin başı çektiğini anımsatan Rektör Alma, “Bölgemizde İran’da da Antep fıstığı üreticiliği yaygın. Iğdır da iklim ve toprak yapısı bakımından İran ile benzerlik taşıyor. ‘Doğu’nun Çukurovası’ olarak nitelendirilen şehrimiz, Antep fıstığı üreticiliğinde ülkemizi zirveye taşıyacak potansiyele sahip. Hedefimiz, bölge üreticilerine Antep fıstığı yetiştiriciliğini anlatarak üretimi artırmak.” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Rektör Alma'ya Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş da eşlik etti.


Bu gönderiyi paylaş
Tags