Rektör Alma, Hasat Dönemi Başlayan Yer Fıstığı Tarlasını İnceledi
Üniversitemizin Aralık’taki rüzgâr erozyonunu önleme çalışmaları kapsamında ekilen yer fıstığının hasat dönemi başladı. Bölgeye bir ziyaret gerçekleştiren Rektör Alma, çalışmaların toprak ıslahı ve yöre halkının bilinçlenmesi bağlamında büyük önem taşıdığını vurguladı.
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Üniversitemizin, bölgede rüzgâr erozyonuna uğrayan toprakları tarıma kazandırma çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı.
Bu doğrultuda çalışmalar kapsamında Aralık ilçesindeki pilot bölgeye geçtiğimiz aylarda yer fıstığı ekimi yapılmıştı.
Türkiye’nin yer fıstığı üretimi için önemli bir adım olan çalışmalar sonucunda yer fıstığının hasat dönemi başladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da bölgeyi yerinde inceleyerek çalışmalara ilişkin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Müdürü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz’den bilgi aldı.
Aralık’taki rüzgâr erozyonunu önleme çalışmalarının başarılı bir şekilde devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Alma, “İlçemizdeki erozyonun engellenmesi için Üniversitemize tahsis edilen 320 dekarlık arazinin ilk etapta 10 dekarında katma değeri yüksek tarımsal ürünlerden kapari, lavanta, Antep fıstığı, üzüm ve karpuzun yanı sıra yer fıstığı ektik. Yer fıstığı, toprak üstü aksamları fazla olduğu için toprağın yüzeyini kapatarak toprağı rüzgâr erozyonuna karşı koruyabilen bir ürün. Aynı zamanda bir baklagil bitkisi olduğu için havadaki azotu toprağa bağlayarak toprağın bitkiler için daha elverişli bir ortam olmasını sağlıyor. Bu kapsamda bölgedeki erozyonun önlenmesi sürecinde yer fıstığı yetiştiriciliğine daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor.” dedi.
Rektör Alma, Hasat Dönemi Başlayan Yer Fıstığı Tarlasını İnceledi