Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Rektör Alma, "Türkiye'deki En İyi 10 Arkeoloji Keşfi ve Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu'daki Arkeoloji İzleri Konferansı"na Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Üniversitemiz iş birliğinde düzenlenen "6. Uluslararası Türkiye'deki En İyi 10 Arkeoloji Keşfi ve Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu'daki Arkeoloji İzleri Konferansı"na katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, akademisyenlerimiz Dr. Öğr. Üyesi Adem Yulu ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sevgi ile birlikte "6. Uluslararası Türkiye'deki En İyi 10 Arkeoloji Keşfi ve Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu'daki Arkeoloji İzleri Konferansı"na katıldı. 


Hong Kong Nuh'un Gemisi Müzesi Başkanlığı heyeti ve Iğdır Üniversitesi işbirliğinde "6. Uluslararası Türkiye'deki En İyi 10 Arkeoloji Keşfi ve Büyük Nuh Tufanı Sonrası Anadolu'daki Arkeoloji İzleri Konferansı" düzenlendi. 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki konferansın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı.


Üniversite bünyesinde Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduklarını belirten Rektör Alma, Ağrı Dağı ile ilgili de çalışmalar yapmak istediklerini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Asım Keser ise "1200'lerde Marco Polo, 'Bütün dağlara çıkılabilir ama Ağrı Dağı'na tırmanılamaz' diyor. Alman doğa bilimci Friedrich Parrot, Ağrı Dağı'na tırmanır ve 'Geldim, zirve yaptım, tırmanılamayan yere çıktım, Nuh'un Gemisi'nin 200 adım mesafede olduğunu anladım, gördüm' der. Asırlardır biz o 200 adımı adımlamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'deki çalışmaları çok önemsiyoruz"

Hong Kong Müzesi Başkanı Yuen Man Fai, Nuh'un Gemisi’yle ilgili yapılacak çalışmaların Göbeklitepe’nin bulunuşu gibi dünyada ses getireceğine inandıklarını ifade etti.

Nuh'un Gemisi çalışmaları için Türkiye'nin doğusuna gittiklerini anlatan Yuen Man Fai, "Ağrı Dağı'nda önemli veriler elde etmiş olduk. Bizler Türkiye'deki akademisyenlerle beraber yapacağımız çalışmaları çok önemsiyoruz." dedi.

Kazı çalışmaları için girişimde bulunulacak

Programın sonunda, Hong Kong Nuh'un Gemisi Müzesi Başkanlığı ile Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneğince, Ağrı Dağı'nda yüzey araştırmaları ve arkeolojik kazı çalışmalarının tekrar başlatılması için ilgili yerlere başvurulması kararı alındı.

Konferansta, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, Üniversitemizden Dr. Öğr. Üyesi Adem Yulu ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sevgi, akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler de yer aldı.

Konferans, Gordion Antik Kenti’nde yapılan teknik gezi ise son buldu. 

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 30 ديسمبر 2023
Bu gönderiyi paylaş
Tags

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Yazar Bacara, Üniversitemizde Okurlarıyla Buluştu
Iğdırlı Yazar Fatma Bacara Üniversitemizde okurlarıyla buluştu.