Rektör Alma’dan Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar’a Ziyaret!

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Azerbaycan Bilimler Akademisi ve Nahçıvan Devlet Üniversitesinin daveti üzerine Nahçıvan'a gelen Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya geldi.

Rektör Alma’dan Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Aziz Sancar’a Ziyaret!

DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alan Prof. Aziz Sancar, Nahçıvan Devlet Üniversitesinin konuğu oldu.

Sancar, buradaki temasları kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ile de bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede Prof. Dr. Sancar’ın çalışmaları, Türk milli eğitimi ve üniversiteler üzerine görüş ve tavsiyeleri dinlendi.

Ayrıca Sancar’ın ABD’de görev yaptığı North Carolina Üniversitesine Üniversitemizden doktora öğrencisi gönderilmesi üzerine istişare edildi.

Görüşmede Azerbaycan Bilimler Akademisi Başkanı  Prof. Dr. İsa Habibov, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Elbrus İsayev, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Altıkat ve Sağlık Bilimleri Fakültemiz Dekanı Ramazan Erenler de bulundu.

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir araya gelmekten büyük onur duyduğunu ifade eden Rektör Alma, görüşmeye ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen bilim insanımız Prof. Dr. Aziz Sancar, sadece ülkemizin değil tüm Türk-İslam dünyasının gurur kaynağıdır. Sayın Sancar’ın Mardin’de başlayıp Nobel’e uzanan hikayesi, bu coğrafyada hedefi, idealleri olan her genç için ilham kaynağı olmaktadır. Bugün Sayın Sancar’ı ziyaret ederek çalışmalarını, Türk milli eğitimi ve üniversiteler üzerine görüşlerini dinleme fırsatımız oldu. Ayrıca Sayın Sancar’ı Üniversitemize davet ettik. Kendisini Üniversitemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirmek isteriz.”

Görüşme, başarı dilekleri, plaket takdimi ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

1997 yılından bugüne Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Sancar, hasar gören DNA’ların hücreler tarafından nasıl onardığını ve var olan genetik bilgisinin nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile, Amerikalı Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.

Prof. Dr. Sancar ve ekibi, memelilerin DNA eksizyon (kesme) onarımı, memelilerin DNA hasar noktaları ve memelilerin sirkadiyan (24 saatlik) saati olmak üzere üç konu üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 4 يونيو 2024

İlimizde, “Hayat Boyu Öğrenme Şenliği” İsimli Etkinlik Düzenlendi
Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Hayat Boyu Öğrenme Şenliği” isimli etkinlik düzenlendi.