Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Tarihi Tuzluca Tuz Mağarası'nda Kullanılan Vagon Karaağaç Kampüsü’nde Sergilenmeye Başlandı

1920-1930 yılları arasında Zonguldak ilinden gelen ve uzun yıllar Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki Tuz Mağarası’na hizmet veren vagon, Üniversitemizde sergilenmeye başlandı.

Tarihi Tuzluca Tuz Mağarası'nda Kullanılan Vagon Karaağaç Kampüsü'nde Sergilenmeye Başlandı

Üniversitemiz, Tuzluca Kaya Tuzu Mağarası’nda yıllarca kullanılan vagonu yenileyerek sergilemeye başladı.

Uzun yıllar Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde yer alan tuz mağaralarında kullanılan vagon geçtiğimiz günlerde hurdaya ayrıldı.

Bunun üzerine Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma tarafından yoğun çaba ve ısrar ile hurda olarak elde edilen vagon, Üniversitemizin metal atölyesinde orijinalliği bozulmadan yenilenerek şehrimizin tarihine katkı sağlamak üzere Karaağaç Kampüsü’nde sergilenmeye başlandı.

“Kaya Tuzu Madeni Günümüze Kadar Birçok Medeniyete Hizmet Etti”

Konu hakkında bilgi veren Rektör Alma, tarihi Urartulara kadar uzanan Iğdır ilinin en önemli değerlerinden Tuzluca Kaya Tuzu Madeninin günümüze kadar birçok medeniyete hizmet ettiğini ifade etti. Rektör Alma ardından sözlerine şu şekilde devam etti:

“Selçuklular, Osmanlılar ve Ruslar tarafından işletilen maden Tuzluca’nın 1920 yılında anavatana katılması ve ardından Cumhuriyetin ilanı ile devlet tarafından işletilmeye başlanmıştır. Bu süreç içerisinde daha yüksek üretim elde etmek ve daha teknik çalışma yürütülmesi amacı ile madencilik konusunda ihtisaslaşmış olan Zonguldak taş kömürü işletmelerinden malzeme, teknik ve mühendislik desteği alınma yoluna gidilmiştir. Bu destekler ile Zonguldak ilinden 1920-1930 yılları arasında gelen malzemeler arasında yer alan vagon uzun yıllar tuz madeninde hizmet verdikten sonra hurdaya ayrılmıştır. Üniversitemiz de uzun yıllar şehrimize hizmet eden bu vagonu orijinal halini koruyarak yenilemiştir ve sergilemeye başlamıştır.”


Basın Yayın 27 يوليو 2023
Bu gönderiyi paylaş
Tags

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Prof. Dr. Halil Rıdvan Öz TÜBİTAK Yetkinlik Analizleri Hakkında Bir Seminer Verdi
Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Halil Rıdvan Öz, TÜBİTAK yetkinlik analizleri hakkında bir seminer verdi.