(KUDAKAF’25)

Üniversitemiz Öncülüğünde "2. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Kongresi" Düzenlendi

Sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik güncel araştırmaların, yenilikçi yaklaşımların ve küresel ölçekte tarımsal sürdürülebilirliğin tartışılması hedefiyle Üniversitemiz paydaşlığında “2. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Kongresi” düzenlendi.

Üniversitemiz Öncülüğünde "2. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Kongresi" Düzenlendi

​Sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik güncel araştırmaların, yenilikçi yaklaşımların ve küresel ölçekte tarımsal sürdürülebilirliğin tartışılması hedefiyle Üniversitemiz öncülüğünde “2. Uluslararası Sürdürülebilir Tarım Kongresi” düzenlendi.


Çevrimiçi düzenlenen kongrenin iş birliği ortakları arasında Üniversitemizin yanı sıra Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi ve İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD yer aldı. 

Küresel gıda güvenliği, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkileri ve sürdürülebilir tarımsal üretim konularında önemli bir platform sunan kongreye, Türkiye’nin yanı sıra  Fas, Cezayir, Azerbaycan, Fransa, Tunus, Pakistan, İspanya, Filipinler, Hindistan, Irak, Avustralya, Çin, Arnavutluk, Vietnam ve Romanya gibi bir çok ülkeden akademisyenler, araştırmacılar ve sektör temsilcileri katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sefa Altıkat yaptı. Prof. Dr. Altıkat'ın sunumunun ardından İKSAD Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek ve Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elbrus İsayev tarafından değerlendirmeler yapıldı. 

Kongre Onursal Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise açılış oturumunda yaptığı konuşmada tarım ve çevre alanında bilimsel çalışmaların önemine vurgu yaparak kongrenin bu alandaki bilimsel gelişmeleri paylaşmak ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek adına büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Iğdır Üniversitesinin tarım ve çevre alanında bilimsel çalışmalara verdiği önem doğrultusunda bu kongrenin ikincisini düzenlemenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Rektör Alma, "İlkini başarıyla gerçekleştirdiğimiz kongremiz, sürdürülebilir tarım konusundaki bilimsel gelişmeleri paylaşmak, yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek ve uluslararası akademik iş birliklerini artırmak adına büyük bir platform sunmuştur. Bugün burada, Türkiye’nin yanı sıra 16 farklı ülkeden gelen bilim insanlarıyla bir arada olmak, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, sürdürülebilir tarım uygulamalarına dair yeni ufuklar açmak adına büyük bir fırsattır." diye konuştu.

"Tarım Sektörü, İnsanlığın Geleceğini Doğrudan Etkileyen En önemli Alanlardan Biridir"

Tarım sektörünün insanlığın geleceğini doğrudan etkileyen en önemli alanlardan biri olduğunun altını çizen Rektör Alma, "Küresel iklim değişikliği, toprak verimliliğinin azalması, su kaynaklarının etkin kullanımı ve kimyasal girdilerin çevre üzerindeki etkileri gibi konular, günümüzde tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, üniversiteler ve araştırma kurumları olarak bizlere düşen en büyük sorumluluk, bilimsel veriler ışığında çözüm önerileri geliştirmek ve bu bilgileri sektör temsilcileri ile paylaşarak uygulamaya dönüştürmektir. Kongremiz, tarımın geleceğini şekillendirecek bilimsel çalışmaların tartışılacağı, yeni araştırmaların temelinin atılacağı önemli bir organizasyondur. Farklı ülkelerden değerli bilim insanlarının katkılarıyla, sürdürülebilir tarım politikalarına yönelik yeni açılımlar sağlanacağına inanıyorum." diye konuştu. 

Açılış oturumunun ardından bildiri sunumlarına geçildi. Kongre, 5 Mart 2025 Çarşamba günü de devam edecek bildiri sunumlarının ardından sona erecek. 


Bu gönderiyi paylaş
Tags