Üniversitemiz Öncülüğünde Biyodizel Üretimi İçin Yenilikçi Adımlar Atılıyor

Üniversitemizde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 3501 numaralı proje kapsamında, Geobacillus Kaustophilus Lipaz Enzimi üzerine önemli bir çalışma yürütülüyor.

Üniversitemiz Öncülüğünde Biyodizel Üretimi İçin Yenilikçi Adımlar Atılıyor

Üniversitemiz akademisyenlerinden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tülek’in yürütücülüğünü yaptığı "Geobacillus Kaustophilus Lipaz Enziminin Mutasyon Ve İmmobilize Sistemler İle Performansının Artırılarak Biyodizel Üretiminde Kullanılması" isimli projede, Üniversitemizin yanı sıra Gebze Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi gibi ülkemizin önde gelen eğitim kurumları da yer alıyor.

Projede mevcut lipaz enziminin üç boyutlu yapısının tasarlanması ve performansının geliştirilmesi için in-silico yöntemlerle yeniden dizayn edilmesi planlanıyor.

Bu kapsamda mutant ve doğal tip lipaz enzimleri, performanslarının artırılması amacıyla amino grup bağlı çok duvarlı karbon nanotüplere (MWCNT-NH2) immobilize edilmesi hedefleniyor.

Üniversitemizde gerçekleştirilecek olan bu projenin son aşamasında ise elde edilecek lipaz enzim formları, atık yağlardan biyodizel üretimi açısından test edilecek.

Bu çalışma ile biyodizel üretimindeki yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesine ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının artırılmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Araştırmaya yönelik bir açıklama yapan proje yürütücüsü Dr. Ahmet Tülek, projenin önemine vurgu yaparak "Yapacağımız çalışmaların sadece akademik alanda değil, endüstriyel alanda da büyük etkileri olacağına inanıyoruz. Biyodizel üretiminde kullanılan lipaz enzimlerinin performansının artırılması, çevresel açıdan önemli bir adım olacaktır." dedi.

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 9 فبراير 2024

Rektör Alma, TRT Erzurum Radyosuna Konuk Olarak  “1. Uluslararası Bağdat Sosyal ve Beşerî Bilimler Kongresi” Hakkında Açıklamalarda Bulundu
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, TRT Erzurum Radyosuna konuk olarak geçtiğimiz hafta Rimar Academy, Iğdır Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Irak’taki çeşitli üniversitelerin ortaklığıyla düzenlenen “1. Uluslararası Bağdat Sosyal ve Beşerî Bilimler Kongresi” hakkında bilgi verdi.