Ahmet Sula ile İnsana Yolculuk

Üniversitemiz Tarafından Iğdır’ın Aralık İlçesinde Yetiştirilen Kapari ve Yer Fıstığının Hasadına Başlandı

Üniversitemizde ‘’Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler’’ alanındaki çalışmaları kapsamında ekimini yapılan kapari ve yer fıstığının hasat dönemi başladı.

Üniversitemiz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında ‘’Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler’’ alanında ihtisas üniversitesi olarak programa dâhil edilmesinden bu yana birçok ürünün yetiştiriciliği yapılmaya başladı.

Bu kapsamda Iğdır’ın Aralık ilçesinde ekimi yapılan kapari ve yer fıstığını hasadı da başladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın girişimleriyle başlatılan proje kapsamında bölge tarımına büyük katkı sağlanması ve çiftçilere yeni ekonomik fırsatlar sunulması hedefleniyor.

Özellikle kapari bitkisi, yüksek antioksidan içeriği ve çeşitli endüstriyel kullanımlarıyla dikkat çekiyor. Yerfıstığı ise hem yerel pazarda hem de dış pazarlarda talep gören önemli bir ürün olarak öne çıkıyor.

Hasat edilen bu ürünlerin, işleme tesislerinde katma değeri yüksek gıda, kozmetik ve farmasötik ürünlere dönüştürülmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Iğdır Üniversitesi olarak hem akademik hem de tarımsal araştırmalarımızla bölge halkına destek olmayı sürdüreceğiz. Bu projeler, bölgenin kalkınmasında önemli bir rol oynayacak” dedi.