Üniversitemizde “Aras Havzasında Kültür ve Sanat Konuşmaları” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz ev sahipliğinde bölgede kültür ve sanat alanına katkı sağlamak amacıyla “Aras Havzasında Kültür ve Sanat Konuşmaları” konulu panel düzenlendi.

Üniversitemizde “Aras Havzasında Kültür ve Sanat Konuşmaları” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz ev sahipliğinde bölgede kültür ve sanat alanına katkı sağlamak amacıyla “Aras Havzasında Kültür ve Sanat Konuşmaları” konulu panel düzenlendi.

Mediko Sosyal Tesisleri 8 Eylül Şehitleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Altıkat akademik ve idari personeller, Atatürk Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Alma, ilk olarak 8 yıllık döneminde Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2017 yılındın itibaren Güzel Sanatlar Fakültesi’nde önemli çalışmalara imza atıldığına dikkat çeken Rektör Alma, “2017 yılında göreve geldiğimizde Güzel Sanatlar Fakültesi diye bir şey yoktu. İlk iş olarak Atölyeden başladık ve halı üretimleri yaptık. Bunun sonucunda Japonya’ya halılar satarak maddi gelir yaratmıştık. Daha sonra BAĞ-KUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak el sanatların yetenekli ve tecrübeli personelleri bünyemize kazandırdık. Bu süreçte Resim, Müzik gibi bölümlerde ilk mezunlarımız verdik. Şimdi Güzel Sanatlar Fakültemiz akademisyenleri ve öğrencilerini ulusal ölçekte önemli başarılara imza attıklarını mutlulukla görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Aras coğrafyasının tarihi ve kültürel anlamda önemli bir bölge olduğunu anımsatan Rektör Alma, “Aras Havzasında Kültür ve Sanat Konuşmaları” panelinin bölgenin derin birikimini öne çıkaran önemli bir program olduğunu da vurgulayarak programın hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmacısı Dr. Öğr. Gör. Uğur Özen ise konuşmasında sanat kavramının birçok farklı tanımının olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Hiç kuşkusuz sanat kavramı tanımlanmak istense birçok farklı tanımla karşılaşabiliriz. Fakat bu farklı görüşlerin yanı sıra bir de artık su götürmez bir gerçekliğe bürünmüş sanat pratiği deneyimleri vardır. Bu deneyimleri irdeleyecek olursak, sanatın birçok akademik, bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ilişkili multidisipliner bir alana sahip olduğunu fark edebiliriz. Örneğin Orta Çağ Avrupası’nda Skolastik Düşüncenin ve kilisenin öğretilerinin katı ve baskın olduğu dönem içerisinde Leonardo Da Vinci diye bir adam ortaya çıkar ve bütün yasaklara rağmen kadavraların anatomilerini kas, kemik, damar ve benzeri uzuvları keserek çizimlerini yapar. Leonardo’nun bu cesareti günümüz modern tıbbının ve anatomi bilgisinin temellerini atmayı sağlamıştır. 16. yüzyıldan sonra ortaya çıkan resim sanatında tuşlama resmi diye bilinen puantilizm akımı günümüz teknolojisinin vazgeçilmezi olan piksel ve inç teknolojisinin avangardı olmuştur. Hepimizin evindeki televizyonlar, cep telefonları bilgisayar ekranlarındaki çözünürlük bu akımın sayesinde geliştirilmiştir. Fotoğraf Makinası ressamlar tarafından icat edilmiş, Kübizm izafiyet teoreminin resimsel görünümü ile ilgilenmiş ve geometriyi resim yüzeyine taşımıştır.”

 Açılış konuşmalarının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden Doç. Dr. Sadık Arslan ve Dr. Öğr. Gör. Uğur Özen ile Geleneksel Türk Sanatları bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ebru Köse, farklı konularda sunumlar gerçekleştirdiler.

Üç oturum şeklinde devam eden programın sonunda katılıcılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Program, toplu fotoğraf çekimin ardından sona erdi.



Bu gönderiyi paylaş
Tags