Akademisyenlerimizden Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman'ın TÜBİTAK 1001 Projesine Destek!

Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman’ın araştırmacı olarak katıldığı “TÜBİTAK 1001 – Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı-BİNBİRÇABA” kapsamında “Montivipera wagneri (Vagner Engereği) Zehrinin Proteomik Karakterizasyonu ve Potansiyel Antikanser Etkinliğinin Araştırılması” isimli proje desteklenmeye layık görüldü.

Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız’ın yürütücülüğünü yapacağı proje; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Naşit İğci, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Suna Karadeniz Saygılı ve Iğdır Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Akman tarafından hayata geçirilecek.

Proje kapsamında; ülkemize endemik Vagner Engereğinin zehir içeriği belirlenerek, yeni proteinlerin keşfi ve antikanser özellikleri araştırılarak biyoteknolojik kullanım potansiyeli ortaya konulması amaçlanıyor.

Projeye ilişkin bilgi veren yürütücü Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, “Ülkemiz biyoçeşitliliği milli servetimizdir. Bu biyoçeşitlilik içinde ülkemize özgü olan endemik türlerin ayrı bir önemi vardır. Yılan zehirleri oldukça komplike ve yüzden fazla madde içermektedirler. Yılan zehirleri, birçok biyoaktif polipeptit bulundurması bakımından geçmişten günümüze kadar birçok araştırmaya konu olmuştur. Bulundurdukları birçok farklı protein grubu sayesinde toksik etki oluşmakta, aynı zamanda yeni biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi için de önemli kaynak sunmaktadır. Yılan zehirlerinde bulunan protein ve peptitler model alınarak çeşitli ilaçlar ve tanı ürünleri geliştirilmiştir. Kanser, yıllardır süren bunca araştırmaya rağmen hala günümüzün en önemli sağlık problemlerinden biridir. Bu nedenle kemoterapötik yeni ilaç etken maddelerinin keşfi ile ilgili çalışmalar günümüzde de hız kesmeden devam etmektedir. Yılan zehri protein ve peptitlerinin önemli özelliklerinden biri de antikanser aktiviteleridir. Şimdiye kadar birçok türün antikanser etkinliği in vivo ve in vitro yöntemlerle ortaya konulmuştur. Bu konuda özellikle engerek zehirleri ön plana çıkmaktadır. Bu proje ile endemik olan Vagner Engeriğinin zehir karakterizasyonu sağlanarak içeri belirlenecek ve özellikle Ovaryum Kanseri üzerinde etkili olabilecek maddeler araştırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı nedeniyle deprem bölgesinden Adıyaman Üniversitesi önderliğinde gerçekleştirilecek olan projede, Adıyaman Üniversitesi ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi iş birliği sağlanmış olacak.

Projenin önemli çıktılarından biri de genç bilim insanlarının yetiştirilmesine katkı sağlanmasıdır. Bu amaçla 1 doktora sonrası araştırıcı ve 2 yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak çalışmalara destek sağlayacak.

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 21 Mart 2024

Öğrenci ve Personellerimize Temel Grafik Tasarım Eğitimi Verildi
Akademisyenlerimizden Öğr. Gör. Ali Parim tarafından öğrenci ve personellerimize yönelik temel grafik tasarım eğitimi verildi.