Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Badem Bahçesindeki Ağaçlar Meyve Vermeye Başladı

Üniversitemiz Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü’nde 2019 yılında kurulan badem bahçesindeki ağaçlar meyve vermeye başladı.

Badem Bahçesindeki Ağaçlar Meyve Vermeye Başladı

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan ve gerçekleştirildiği atılımlar ile bölge ekonomisine birçok katma değer sağlayan Üniversitemizde, 2019 yılında kurulan badem bahçesinin ilk hasat dönemi yaklaşıyor.

İçerisinde 8 farklı badem türü bulunan bahçede, Iğdır ekolojisine adapte olabilecek çeşitlerin belirlenmesi amacıyla da önemli çalışmalar yürütülüyor.

Bölge iklimine adapte olan türlerin belirlenmesinin ardından bölgedeki yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması da hedefler arasında yer alıyor.

“Bahçemizde 8 Farklı Badem Türü Ve 150 Ağaç Var”

Üniversitemizde üretimi yapılan bademler ile ilgili bilgilendirme yapan bahçeden sorumlu Ziraat Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Ersin Gülsoy, bahçede ülkemizde ticari olarak yetiştiriciliği yapılan 8  badem  (Nonpareil,Ferragnes, Ferradual, Karmen,Bertina, Marta, Laurenne, Antonietta) çeşidi ile kurulan yaklaşık 150 ağaç olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Gülsoy ardından bu badem türlerinin Iğdır ekolojisine adapte olabilecek çeşitlerin belirlenmesi ve bölgede yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması konusunda önemli çalışmaların yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

“Iğdır İçin Alternatif Bir Ürün”

Konuşmasının devamında bademin mikroklima iklime sahip Iğdır için alternatif bir ürün olacağına dikkat çeken Doç. Dr. Ersin Gülsoy, hem üretici hem de ülke açısından büyük bir ekonomik değeri olduğuna vurgu yaptı.

Gülsoy ayrıca Ziraat Fakültesi bahçe bitkileri bölümü tarafından adaptasyon çalışmaları sonucunda seçilecek olan en uyumlu badem çeşitlerinin kıraç alanların badem üretimine kazandırılacağını söyledi.


Basın Yayın 4 Ağustos 2023
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Rektör Alma, DSİ Bölge Müdürü Serdar Kotan’a Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulundu
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Kars Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü görevine atanan Serhat Kotan’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.