Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Doç. Dr. Sait Yıldırım’ın Evlilik Araştırması, Ulusal Medyanın Gündeminde!

Akademisyenlerimizden Doç. Dr. Sait Yıldırım’ın evlilik üzerine yaptığı araştırma, ulusal medyanın gündemine oturdu.

Akademisyenlerimizden Doç. Dr. Sait Yıldırım’ın evlilik üzerine yaptığı araştırma, ulusal medyanın gündemine oturdu.


Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Yıldırım, iki ayrı sosyal medya hesabı kullanıcılarıyla evlilik konusunda araştırma yaptı.

Yıldırım, yarısı erkek, yarısı kadınlardan oluşan 2 bin sosyal medya kullanıcısının 'Tekrar dünyaya gelsen eşinle evlenir miydin?' ve 'Dünyaya bir daha gelsen yine evlenir miydin?' sorularına verdiği cevapları inceledi.

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) gündeme taşıdığı habere göre 'Tekrar dünyaya gelsen eşinle evlenir miydin?' sorusunu cevaplandıran erkeklerin yüzde 46'sı, kadınların ise yüzde 54'ü “hayır” cevabını verdi.


Eşe-evliliğe karşı hissedilen duygulara da yer verilen araştırmada erkeklerin yüzde 32'si evlilikte huzurlu olduğunu, yüzde 30'u ise pişmanlık duygusunu dile getirdi. Yüzde 34'ünün evlilikten duyduğu pişmanlığını ifade ettiği kadınlarda, huzur bulduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 20'de kaldı.

'Dünyaya bir daha gelsen yine evlenir miydin?' sorusuna ise büyük çoğunluk tekrar evlenecekleri cevabını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 72'si evlenme kararını yine alacaklarını belirtirken, yüzde 28'i ise evlenmeyeceğini ifade etti.

“Amacımız Evlilik Kurumunu Kötülemek Değil”

Evlenmelerin azaldığı ve boşanmaların arttığı günümüzde iki farklı sosyal medya hesabı üzerinden 2 bin kişi üzerinde araştırma yaptıklarını belirten Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım, şunları söyledi:

“Burada tabii ki evlilik kurumunun kötülüğünden bahsetmiyoruz. Ancak evlilik kurumu ile birlikte çıkılan yolun yanlış adamlarla ya da yanlış beklentilerle kurulduğunu, sürdürüldüğünü görüyoruz.”

“Kuş Olsam Köyünün Üzerinden Geçmem”

Araştırmaya katılan bir kişinin 'Tekrar dünyaya gelsen eşinle evlenir miydiniz?' sorusuna 'Ben bir kuş olsam bir daha eşimi köyünün üzerinden bile uçmam' cevabının dikkat çekici olduğunu belirten Yıldırım, “Aslında komik ama ciddi bir bıkmışlık, tükenmişlik görüyoruz. Başlangıçta ciddiye almadığımız sorunlar daha büyüyerek karşımıza çıkabiliyor. Genç olsun, yaşlı olsun, orta yaş olsun, akşam olup eve gideceği zaman 'Acaba hangi sorunla karşılaşacağım' ya da 'Bugün nasıl kavga edeceğiz?' diye onun endişesini yaşıyor. Böyle bir birey iş hayatında da başarıyı getirmediği gibi çevresinde de arkadaşlık ilişkilerinde de çok verimsiz olmasına sebep olur. Dışarıda her insanda bir gerginlik bir mutsuzluk hâkim. Trafikte çok ciddi kavgalar yaşanıyor. Aslında bunların temeli bu huzursuz bir yuvanın dışa yansımış biçimi" dedi.


Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 22 Temmuz 2024
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Rektör Alma, “Muharrem Ayı Anma Programı”na Katıldı
Iğdır Valiliği himayesinde   İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonuyla “Muharrem Ayı Anma Programı” düzenlendi.