Iğdır Üniversitesinde Peynir Altı Suyu Kullanılarak Meyvelerin Raf Ömrü Uzatıldı!
Iğdır Üniversitesi bünyesinde meyvelerin raf ömrünü uzatmak ve parlaklığını artırmak adına peynir altı suyu kullanılarak yenilenebilir ambalajlar üretildi.
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında yaptığı çalışmalarla adından övgüyle söz ettiren Iğdır Üniversitesi, dikkat çeken bir çalışmaya daha imza attı.
Iğdır yöresinde yetişen dut, çilek ve kiraz gibi meyveler, Üniversitemiz bünyesinde peynir altı suyundan elde edilen protein bazlı yenilenebilir ambalajlarla kaplandı. Çalışmalar sonucunda meyvelerin raf ömürleri uzatılırken parlaklıkları da artırıldı.
Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme, Uygulama ve Araştırma (YENİGIDAM) çatısı altında yapılan çalışma ile yörede genellikle atık olarak görülen peynir altı suyunun da ekonomiye kazandırılması amaçlandı.
Çalışmaya ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Dureyt Veziroğlu, “Meyve- sebze gibi ürünlerin raf ömürlerinin kısa olduğunu ve hasat edildikten sonra çok çabuk bozulabildiklerine dikkat çekerek “Yenilebilir film/kaplamalar ile meyvelerin olgunlaşması, yaşlanması yavaşlayacak ve ürünler daha uzun raf ömrüne sahip olacaktır. Bunun yanında yenilebilir kaplamalar sayesinde ürünlere daha fazla parlaklık kazandırılması da hedeflenmektedir.” dedi.
YENİGIDAM ekibinde yer alan akademisyenlerden Dr. Öğr. Üyesi Enes Kavrut ise özellikle yaş pasta üretimi yapan işletmeler için meyveleri parlatmak adına kullanılan yapay kimyasalların yerine yenilebilir kaplamaların alternatif bir çözüm olabileceğini ve bu uygulamaların bundan sonraki çalışmalara ışık tutacağını belirtti.
Kavrut, yapılan çalışmalara desteklerinden dolayı YENİGIDAM ekibi adına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
Iğdır Üniversitesinde Peynir Altı Suyu Kullanılarak Meyvelerin Raf Ömrü Uzatıldı!