Iğdır’ın Tarihsel ve Kültürel Zenginlikleri, Dijital Ortamda Geleceğe Taşınacak!

Dijital Kültürel Miras Türkiye Ağı’na temsilci olarak kabul edilen Üniversitemiz Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Oğuz Doğan, Iğdır’ın tarihsel ve kültürel zenginliklerinin dijital ortamda korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak.

Iğdır Üniversitesi Kültürel Mirası Koruma Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Oğuz Doğan, Türkiye’nin kültürel mirasınının dijital ortamda korunmasını ve erişilebilir kılınmasını amaçlayan Dijital Kültürel Miras Türkiye Ağı'na işbirliği ve eğitim grubuna dahil edildi.

Bu gelişme, Iğdır’daki kültürel mirasın dijitalleştirilmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir adım teşkil ediyor.

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Doç. Dr. Doğan, “​Dijital Kültürel Miras Türkiye Ağı, Türkiye genelinde kültürel mirasın korunması, belgelenmesi ve dijital platformlarda erişime sunulması amacıyla faaliyet göstermektedir. Ağ, ulusal düzeyde kültürel miras alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve kurumlar arasında bilgi paylaşımını ve iş birliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu ağa katılmamızla birlikte Iğdır Üniversitesi’nin bölgesel kültürel miras unsurlarının korunmasına yönelik akademik çalışmaları dijital bir boyut kazanacaktır.” diye konuştu.

Iğdır’ın tarih boyunca çeşitli uygarlıkların buluşma noktası olmuş, zengin kültürel mirasa sahip bir bölge olduğuna dikkat çeken Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu mirasın önemli unsurları arasında Urartu dönemine ait kalıntılar, Ejder Kervansarayı, Selçuklu ve Osmanlı döneminden yapılar, koçbaşlı mezar taşları, Ağrı Dağı eteklerindeki antik köyler ve Tuzluca Tuz Mağaraları yer almaktadır. Dijitalleştirme projeleri kapsamında, bu değerli kültürel miras öğeleri, modern teknoloji kullanılarak dijital ortamda korunacak ve akademik araştırmalar için erişilebilir hale getirilecektir.”

Doç. Dr. Oğuz Doğan, ayrıca Iğdır’ın kültürel mirasının dijitalleştirilmesi sürecinin önemine vurgu yaparak, "Kültürel miras, geçmişten bugüne taşınan değerlerin en somut göstergeleridir. Iğdır gibi zengin bir tarihe sahip bölgelerde bu mirasın korunması ve dünya çapında tanıtılması büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Dijital Kültürel Miras Türkiye Ağı’na katılımımız, Iğdır’ın tarihsel ve kültürel zenginliklerinin dijital ortamda korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak. Özellikle bu süreçte Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma'nın sağladığı katkı ve destekler projelerimizin başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynamaktadır." ifadelerini kullandı.