Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, "Türkiye Yüzyılında Ombudsmanlık ve Üniversiteler" Konulu Konferans Verdi

Üniversitemizde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye Yüzyılında Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans gerçekleşti.

Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, "Türkiye Yüzyılında Ombudsmanlık ve Üniversiteler" Konulu Konferans Verdi

Üniversitemizde Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye Yüzyılında Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans gerçekleşti.

Karaağaç Kampüsümüzdeki 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç, Kamu Denetçisi Yahya Akman, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır Vali Yardımcısı Adülkadir Şahin, il protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Alma, üniversite yıllarından beri Şeref Malkoç’u tanıdığını ve kendisine rehber aldığını dile getirerek, “Ben Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde okuduğum yıllarda Şeref Bey’in Trabzon’da hukuk bürosu vardı. Yanına gider, çayını içerdik. O dönemde Filistin konusunda bize mihmandarlık yapardı. Filistin meselesini duyurmak için onun öncülüğünde çok önemli programlar yapardık. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Geçtiğimiz yıllarda da Üniversitemizin Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katılmıştı. Bugün de Üniversitemize gelerek bizi şereflendirdiği için kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.


Üniversitemizin öğrenci toplulukları arasında Ombudsmanlık Topluluğu’nun da olduğunu anımsatan Rektör Alma, pandemi koşulları nedeniyle topluluk faaliyetlerinin sekteye uğradığını ancak bundan sonraki süreçte pek çok önemli etkinliğe imza atacaklarını sözlerine ekledi.

Kamu Başdenetçisi Av. Şeref Malkoç ise konuşmasında hak arama kültürünü gençler arasında yaygınlaştırmak adına gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi.


Hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi, insan haklarının uygulanması için kurulan kurumlardan bir tanesinin Kamu Denetçiliği olduğunu dile getiren Malkoç, “Bizim kurumumuzun birçok özelliği mevcut. Bunlar içerisinde en önemlilerinden bir tanesi 18 yaşından küçüklerden başvuru alan tek kurum olmasıdır. Mağduriyet yaşadığınızı düşündüğünüz her konuda bize başvurabilirsiniz. 638 sayılı özel kanunumuz var. Bağımsız ve güçlendirilmiş bir kurumuz. Bize başvuru yapmak da çok kolay. İnternet sitemiz üzerinden bize derdinizi iletebilirsiniz. Kolay başvurunun yanı sıra hiçbir ücret almıyoruz ve en geç 6 ay içerisinde karar çıkarıyoruz.” İfadelerine yer verdi.


Kamu Başdenetçiliği’nin ‘Kamu ile işi olan herkesin avukatı’ olduğunu anımsatan Malkoç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ile aralarındaki farka da dikkat çekerek, “CİMER, önemli bir kuruluş. Siz müracaat ediyorsunuz, kimi şikâyet ettiyseniz bilgisini ona gönderiyor. Her şey açık ve böylece o yönetici de kendisine çeki düzen vermek zorunda kalıyor. Ancak CİMER bilgilendirme mekanizması iken biz Kamu denetçiliği olarak karar verme mekanizmasıyız.” diye konuştu.

Konuşmasında Filistin’de yaşanan insanlık dramına da değinen Malkoç, Osmanlı İmparatorluğu’nun 1 manga ile 400 yıl Kudüs’ü yönettiğini anımsatarak, “Nasıl oldu bu? Adalet ile oldu. 75 yıldan beri İsrail Filistinlilere zulmediyor, topraklarını işgal ediyor. Onları zorla göç ettiriyor. Çocuklarını öldürüyor. Kadınlardan, çocuklardan, bebeklerden ne istiyorsun? Ölüm üzerine kurulu bir anlayış olur mu? 40 gündür anneler bebeklerini koklayarak mezara koyuyor. Babalar göz yaşlarıyla çocuklarına sarılıp mezara koyuyor. Hastane bombalanır mı, ambulans vurulur mu?” dedi.

Program, konuşmaların ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 


Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 15 Kasım 2023
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Iğdır’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103'üncü Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. Yıl dönümü kapsamında düzenlenen programlara katıldı.