Üniversitemizden Ağrı Dağı Eteğinde Yeşil Altın Keşfi: Kapari

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, ekonomik getirisi oldukça yüksek olması nedeniyle “Yeşil Altın” olarak nitelendirilen kapari bitkisinin bölgede yaygınlaştırılması adına çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Üniversitemizden Ağrı Dağı Eteğinde Yeşil Altın Keşfi: Kapari

Bir taraftan Aralık’taki rüzgâr erozyonunu önleme çalışmaları kapsamında bölgeye kapari bitkileri ekilirken diğer taraftan ise üreticileri kapari bitkisi konusunda bilinçlendirmek adına farkındalık çalışmaları yürütülüyor.

Bu kapsamda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, kapari bitkisini doğal alanında incelemek ve çiftçileri bilgilendirmek adına Aralık ilçesine bağlı Ağrı Dağı eteklerindeki Tarlabaşı ve Yenidoğan köylerini ziyaret etti.

Burada kapari bitkisinin tıbbi ve ekonomik yönden önemine ilişkin çiftçilere bilgi veren Rektör Alma, kaparinin çok verimli ve ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu, bu nedenle “Yeşil Altın” olarak nitelendirildiğini ifade etti.

Eski dönemlerden beri kaparinin gıda ve tedavi amaçlı kullanıldığını anımsatan Rektör Alma, kapari tomurcuklarının protein, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin olduğunu dile getirdi.

Rektör Alma, “Kapariden elde edilen turşu, salata ve garnitür gibi gıdalar, dünyada yaygın olarak tüketiliyor. Bu nedenle kapari, uluslararası ölçekte ticari değere sahip bir bitki. Ayrıca tıbbi yönü de çok önemli. Kaparinin gençleştirici özelliği bulunuyor ve yine çeşitli organların tedavisinde kullanılıyor.” dedi.

Ayrıca kaparinin kuraklığa dayanıklı bir bitki olması hasebiyle bölgede kolaylıkla yetiştirilebilecek bir ürün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alma, “Biz de bu özelliği nedeniyle Aralık’taki rüzgâr erozyonunu önleme çalışmalarımızda kapari bitkisinden faydalanıyoruz. Bölgede kapari bitkisini yaygınlaştırarak hem erozyonun önüne geçmeyi hem de bu katma değeri yüksek ürünü bölgede daha fazla yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.


Bu gönderiyi paylaş
Etiketler