Üniversitemizden  "Sağlık" ve Yapay Zeka" Alanında Ses Getirecek Proje!

Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İshak Paçal liderliğinde yürütülen "MRI Tabanlı Beyin Damar Tıkanıklığının Derin Öğrenme ile Otonom Teşhisi" projesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Proje, beyin damar tıkanıklığının erken teşhisini hedefleyen bir yapay zekâ tabanlı yaklaşımı içeriyor.

Dr. Öğretim Üyesi İshak Paçal liderliğindeki araştırma ekibi, öncelikli AR-GE Proje Çağrısı C1 (ÖNCELİKLİ AR-GE YAPAY ZEKÂ TABANLI TIBBİ GÖRÜNTÜ İŞLEME PROJE ÇAĞRISI) grubunda yer alarak 2024 yılındaki bütçesiyle 4 milyon TL bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.

Projede  Paçal'ın yanı sıra Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü'nden araştırmacı olarak Öğr. Gör. Ömer Çelik, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Bilal Bayram, Uzman Radyolog Suat İnce, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Serhat Kılıçarslan ve Dumlupınar Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Erkan Veziroğlu da araştırmacılar arasında yer alıyor.

Proje ile Türkiye'nin beyin damar tıkanıklığına ait ilk veri setini oluşturmak ve yapay zekâ algoritmalarını (YOLOv8, YOLOv9, ConvNexTv2, MaxViT ve Yapay Arı Koloni Algoritması) kullanarak erken teşhise olanak sağlamak hedefleniyor.

Bu kapsamda, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) teknolojisi ile derin öğrenme algoritmalarının bir araya getirilmesiyle beyin damar tıkanıklığının otomatik teşhisi mümkün olabilecek.

Ayrıca, bu proje ile Iğdır Üniversitesi, yapay zekâ ve medikal görüntü analizindeki liderliğini bir adım daha ileriye taşıyarak uluslararası alanda tanınan bir merkez haline gelme yolunda önemli bir adım atmış olacak.

Dr. İshak Paçal, projenin Türkiye'de sağlıkta yapay zekâ alanında önemli bir ilerleme niteliği taşıyacağını ve başarılı bir şekilde tamamlanması halinde hastaların erken teşhis ve tedavi süreçlerinde önemli bir ilerleme sağlanacağını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi İshak Paçal ve Öğr. Gör. Ömer Çelik, ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya ve TÜSEB'e katkılarından dolayı teşekkür ettiler.

Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü 15 Mart 2024

Üniversitemizde TÜBİTAK 1001 ve 3501 Proje Kampı Düzenlendi
Üniversitemiz Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi tarafından öğretim elemanlarımıza TÜBİTAK 1001 ve 3501 projelerinin yazımına yönelik yaklaşık 5 hafta süren bir proje kampı düzenlendi.