Üniversitemizin de Dâhil Olduğu Beş Üniversiteden Tıbbi Bitkilerde Bölgesel Güç Birliği!
Üniversitemiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi arasında bölgesel kaynakların değerlendirilmesi amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, bu alandaki bilgi birikimini ve araştırma kapasitesini artırmak amacıyla bölgedeki üniversitelerle güçlü bir iş birliği ağı kurmaya devam ediyor.
Bu çalışmalar doğrultusunda Üniversitemiz, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
Beş üniversitenin katılımıyla gerçekleşen protokol ile üniversitelerin yer aldığı illerde doğal olarak yetişen tıbbi ve aromatik bitki türlerinin analiz edilmesi, biyolojik aktivitelerinin araştırılması ve potansiyel biyolojik aktiviteye sahip metabolitlerin pre-klinik ve klinik çalışmalarının yapılması gibi ortak Ar-Ge çalışmaları amaçlanıyor.
Üniversitelerin araştırma laboratuvarlarında yapılacak araştırmalarda başta kanser hastalığı olmak üzere diğer hastalıkların da tedavilerinde kullanılabilecek tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde çalışılacak.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan iş birliği protokolü Üniversitemiz Rektörü Mehmet Hakkı Alma, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Recep Tayyip Erdoğan Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu tarafından imzalandı.
Rektör Alma: Bölgenin Doğal Zenginliklerini Bilime Kazandırmayı Hedefliyoruz
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, bu iş birliğinin hem bilim dünyasına hem de topluma önemli katkılar sağlayacağını belirterek şunları ifade etti:
“Ülkemizin dört bir yanı, doğal zenginliklerle dolu. Ancak bu zenginliklerin değerlendirilmesi ve bilime kazandırılması için üniversiteler arası iş birliği son derece önemli. Bölgemizde yetişen ve doğal şifa kaynağı olarak bilinen tıbbi ve aromatik bitkilerin bilimsel anlamda araştırılması, bu protokol sayesinde daha sistematik bir hale gelecek. Kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisine yönelik doğal bileşiklerin keşfedilmesi için çok önemli adımlar atacağız. Bölgesel kaynaklarımızı en verimli şekilde değerlendirirken, ülkemize ve insanlığa faydalı sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Ortak çalışmalarımızla sadece üniversitelerimize değil, aynı zamanda bilim dünyasına ve halk sağlığına da katkıda bulunacağız.”
Rektör Alma, aynı zamanda protokol çerçevesinde yapılacak çalışmaların genç araştırmacılara ilham vereceğini, onların bilimsel araştırmalara daha fazla yönelmelerini sağlayacağını ve üniversiteler arasında güçlü bir sinerji yaratılacağını da sözlerine ekledi.
Törenin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan araştırma merkezinde incelemelerde bulunuldu.
Üniversitemizin de Dâhil Olduğu Beş Üniversiteden Tıbbi Bitkilerde Bölgesel Güç Birliği!