Fizik Profesörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi,  "Yaratılışa Bilimsel Bakış"  Konulu Bir Konferans Verdi

Üniversitemiz Geçerken Topluluğu tarafından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selahattin Çelebi'nin konuşmacı olarak katıldığı "Yaratılışa Bilimsel Bakış" konulu program düzenlendi.

Fizik Profesörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi,  "Yaratılışa Bilimsel Bakış"  Konulu Bir Konferans Verdi

Üniversitemiz Geçerken Topluluğu tarafından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Selahattin Çelebi'nin konuşmacı olarak katıldığı "Yaratılışa Bilimsel Bakış" konulu program düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Amfi 3’te düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Gülşen, Rektör Baş Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, akademik personeller ve öğrenciler katıldı. 

Geçenler Topluluğu koordinasyonunda Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Fizik Profesörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi tarafından  "Yaratılışa Bilimsel Bakış"  konulu bir konferans verildi.

Konferans kapsamında Big Bang'tan günümüze kuarklardan yıldızlara evrene bütüncül bir bakışla her şeyin hayata hizmet edecek şekilde, ilim ile ve her şeyin her şeyle ilişkisinin gözetilerek yaratıldığı ele alındı.

Bilim ve evrenin sırlarına dair yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Çelebi, yaşamın varlığını mümkün kılan evrenin ince ayar düzenine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Çelebi konuşmasında, "Farklı alanlardaki bilim insanlarının çalışmaları, evrenin hayata göre ince ayarla (fine tuning) düzenlendiğini göstermektedir. Dört temel kuvvet, bir elektronun yükü, ışık hızı, protonun kütlesinin elektronun kütlesine oranı, su molekülünün dipol momenti, karbon çekirdeğinin rezonans seviyesi ince ayar parametrelerinden sadece birkaçıdır. Fizikçiler, bu parametrelerin, evrenimizde yaşamın var olmasına izin veren dar bir mümkün değerler aralığına uyduğunu bulmuşlardır. Bu parametreler çok az değişse, gezegenler, yıldızlar, moleküller ve atomlar ve bunun sonucu olarak da hayat olmayacaktı. Örnek olarak, yüklü parçacıklar ile elektromanyetik kuvvet arasındaki etkileşimin bir ölçüsü olan ince yapı sabitini , α=1/137, ele alalım.  Bu sabit hakkında Nobel Fizik Ödülü sahibi R. Feynman şöyle söyler: 'Bu, fiziğin en büyük gizemlerinden biriydi. Bu sayıyı Yaratıcı'nın eli yazdı ve kalemini nasıl ittiği hakkında bilgimiz yok.' Teorik astrofizikçi Fred Hoyle de karbon çekirdeğinin rezonans seviyesinin ince ayarlı değerini (7.65 MeV) keşfettikten sonra, hayretini şu sözlerle ifade eder: 'Gerçeklerin aklı selim yorumu göstermektedir ki; bir süper akıl, fizik kanunlarını kimya ve biyolojiyi ile birlikte hesaba katmıştır ve tabiatta hakkında konuşmaya değer kör kuvvet yoktur.' Evrenin yaşama elverişli olarak ince ayarla düzenlenmesi ve dengelenmesi, bir İnce Ayarlayıcının (yani bir Yaratıcı’nın) olması gerektiğini gösterir." ifadelerine yer verdi.

Program, soru-cevap bölümümün ardından hediye takdimi ve hatıra fotoğraf çekimi ile sona erdi.



Bu gönderiyi paylaş
Labels