Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Hasadı Yapılan Lavantalar İşlenerek Gıda, Kozmetik ve Temizlik Ürünlerine Dönüştürüldü!

Hasadı Yapılan Lavantalar İşlenerek Gıda, Kozmetik ve Temizlik Ürünlerine Dönüştürüldü!

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde 1100 metre rakımda ve yaklaşık 2 dekar alan üzerinde tesis edilen lavanta (Lavandula angustifolia) bahçesinde hasat edilen lavantalar işlenmeye başlandı. İşlenen lavantalardan “lavanta yağı, lavanta kremi, lavanta sabunu, lavanta kolonyası, lavanta hidrosolu, lavanta kesesi ve lavanta çayı” gibi ürünler elde edilecek ve satışı yapılacak.

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler Alanı''nda ihtisaslaşmasının ardından birçok ürünün satışını yapan Üniversitemiz, her geçen gün ürün hacmini genişletiyor.

Bu kapsamdaki çalışmalar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde hasadı yapılan lavantalar işlenmeye başladı.

Iğdır Üniversitesinin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ALUM) gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda (lavanta yağı, lavanta kremi, lavanta sabunu, lavanta kolonyası, lavanta hidrosolu, lavanta kesesi ve lavanta çayı) üretilen ürünler Üniversitemizin online satış sitesinde satışa sunulacak.

“Lavantanın Birçok Faydası Var”

Bu konudaki çalışmalardan sorumlu ALUM’da görevli Öğr. Gör. Musa Karadağ, ürünlerin üretimi, içeriği ve satışı hakkında bilgi verdi.

Üniversitemizin bu alanda ihtisaslaşmasının ardından çalışmaların hızlandığını ifade eden Karadağ, başta lavanta yağı olmak üzere lavantadan elde edilen ürünlerin tamamının birçok faydası olduğunu ifade etti.

Lavanta yağının yaraları iyileştirici etkisini aktaran Karadağ, “Lavanta yağının içeriğimde bulunan beta-karyofilen, ciltte meydana gelen yaralar üzerinde iyileştiricidir. Ciltte oluşan yaraların iyileşmesi için pamuğa birkaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Lavanta yağı, böcek ısırıklarını önlemeye, mide hazımsızlıklarına, iştahsızlığa uykusuzluğa ve yatıştırmaya yardımcı olduğu da iyi geldiğini söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

“Lavantanın Kullanım Alanı Geniş”

Konuşmasının devamında lavantanın kullanım alanlarına değinen Karadağ, şu ifadeleri kullandı:

“Lavanta bitkisi; ‘kişisel bakım, aromaterapi, masaj ve meditasyon uygulamaları, kozmetik sektörü, ilaç sanayi, kimya sektörü, temizlik ürünleri ve parfümeri’ gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Bu yüzden çalışmalarımız sonucunda elde edilen ürünler, Iğdır’ın kalkınmasına ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ve bilinçlenmesi için önemli katkılar sunacağına inanıyoruz. Bölgesel Kalkınma ve Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler alanındaki projelere desteklerini esirgemeyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ ya teşekkürlerimi sunarım.”

Lavanta Ürünlerine Bir Yenisi Daha Eklendi

Üniversitemizin lavanta üzerinden üretilen ürünlere bir yenisini daha ekleyerek lavanta kesesini satışa sundu.

Öğr. Gör. Musa Karadağ, İşlenen lavantaların bir kısmı keselere konularak üniversitemiz bünyesinde devam eden ‘’aromatik yağlar ve aromatik sular projesi’’ kapsamında satışa sunulduğunu ifade etti.

Karadağ ayrıca geriye kalan lavantalarda su buharı distilasyonu yöntemiyle doğal ve geleneksel yöntemlerle lavanta yağı elde edildiğini sözlerine ekledi.

Rektör Alma: “İhtisaslaşma Yolunda Emin Adımlar İle İlerliyoruz”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Üniversitemizin ihtisaslaşma süreci ve lavanta ürünleri hakkında açıklamada bulundu.

Iğdır Üniversitesinin ihtisaslaşma yolunda emin adımlar ile ilerlediğine dikkat çeken Rektör Alma, insanlara yararlı kaliteli ve doğal ürünlerin üretildiğini ifade etti. Rektör Alma ardından şöyle devam etti:

“İhtisas üniversitesi olduktan sonra bu ivme ile genel bütçe kaynaklarını beklemeden hızlı bir şekilde farklı projelerle de destekleyip bunu belirli bir noktaya getirme çabamız ve gayretimiz oldu. Bu kapsamda bugüne kadar ondan fazla toplantı yapıldı ve çalışmalarımızı sonuçlarını almaya başladığımız için mutluyuz. Lavanta yağı ile başlayan ve çeşitlendireceğimiz ürünler ile hem bölgesel kalkınmaya hem de Üniversitemize önemli katkılar yapacağız. Son olarak lavanta kesesini de piyasaya çıkardım ve satışa sunduk. Bundan sonraki süreçte de yeni ürünler elde etmek amacıyla çalışmalarımız devam edecek. Bu çalışmalarda emeği olan tüm hocalarımı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.”

Ürünler Iğdır Üniversitesi Online Satış Mağazası’nda Satışa Sunuluyor

Üniversitemiz bünyesinde üretilen, başta ihtisas ürünleri olmak üzere birçok ürün online mağazada satışa sunuluyor.

2020 yılında hizmete giren Iğdır Üniversitesi Online Satış Mağazası ile Iğdır Üniversitesi personeli ve öğrencilerinin ürettiği ürünler bu siteden satın alınabiliyor.

Gün geçtikçe ürün çeşitliliğini artıracak olan Iğdır Üniversitesi Online Satış Mağazasına, http://onlinesatis.igdir.edu.tr/ana-sayfa adresinden ulaşabilirsiniz.

Basın Yayın 14 July 2023
Bu gönderiyi paylaş
Labels

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Üniversitemizde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” Paneli Düzenlendi