Iğdır Üniversitesi, Ağaçlandırma Çalışmalarını Aralıksız Sürdürüyor: Iğdır Sert Kuru Meyve Cenneti Olacak!

Üniversitemizin ağaçlandırma etkinliğinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Iğdır’ı sert kuru meyve bakımından bir üs yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Üniversitemizin ağaçlandırma etkinliğinde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, “Iğdır’ı sert kuru meyve bakımından bir üs yapmak istiyoruz.” diye konuştu.

Üniversitemizin Ağrı Dağı eteklerinde yer alan bin 100 rakımlı Şehit Bülent Yurtseven Kampüsünde ağaçlandırma etkinliği düzenlendi.


Etkinlik kapsamında Akasya, sedir ve çam gibi 500’e yakın fidan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, üniversite personel ve öğrenciler tarafından toprakla buluşturuldu.

Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Rektör Alma, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2 bine yakın ağacın gönderildiğini ifade ederek, “Sarı çam, ehrimen çamı ve sedir ağaçlar bu toprakta çok iyi tutuyor. Rakım aşağı yukarı bin 100 metre. Bugün arkadaşlarla 500’e yakın ağaç dikim merasimimiz var. Iğdır’da maalesef ciddi bir ağaçsızlık söz konusu. Türkiye’de bu oran yüzde 20 olmasına rağmen Iğdır’da orman oranı yüzde 1’in altında. ‘Yeşil Iğdır’ diyoruz ama maalesef ismi ile müsemma değil. Bunu telafi etmek için çok gayret etmek lazım.” dedi.


Iğdır’ı Ayağa Kaldıracak Katma Değerli Ürünler Ekiliyor

2017 yılında göreve geldiğinde kampüste ağaç olmadığını belirten Rektör Alma, “Şu anda hamdolsun 1 milyonun üzerinde ağacımız söz konusu. Pek çok meyve ağacımız var. Bal ormanımız var. Buna mukabil bal üretimine başladık. Özellikle 200 dönüm kadar badem ekimi oldu. Üniversitemizin Melekli tarafında 100 dönüm kadar çiftliği var. Orada 100 civarında Antep fıstığı dikmiştik 6 yıl önce. Bu sene salkım salkım meyve verdi. Iğdır’ı ayağa kaldıracak katma değeri yüksek ürünlerden bir tanesi bu. Üniversitemizin ihtisas misyonu olduğu için bu tür ürünlere özellikle ağırlık veriyoruz.” diye konuştu.


Iğdır’ı Sert Kuru Meyve Bakımında Üs Yapmak İstiyoruz”

Konuşmasında Iğdır’daki toprak erozyonuna da değinen Rektör Alma, “Aralık’ta erozyona uğramış 300 bin dönüm kadar boş arazi var. Maalesef Ebu cehil otu ekilmiş onu da hayvanlar tüketti. Biz orada 350 dönüm kadar yer tahsisi yaptık. Aşağı yukarı kapari, 25’e yakın üzüm türü, karpuz, yer fıstığı, Antep fıstığı, patatesine kadar birçok ürün ekip iyi verim elde ettik. Gübre kullanmadan bile ciddi sonuçlar elde ettik. Şu anda arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. Aralık’ta 500 civarında Antep fıstığı, 1000 civarında badem ekerek Iğdır’ı sert kuru meyve bakımından bir üs yapmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.


Üniversite olarak bölgede rol model olmayı arzuladıklarını dile getiren Rektör Alma, “Çiftçilerimizle, Orman Genel Müdürlüğü ile çok sıkı irtibatımız var. Ağaç dikimi konusunda tüm bileşenlerimizle çok hassas hareket ediyoruz. Iğdır’ımızın bir ormana ihtiyacı var. ‘Kıyametin kopacağını bilseniz bile ağaç dikiniz hadisine’ istinaden ağaçlandırma çalışmalarımıza durmadan devam edeceğiz.” diyerek sözlerini noktaladı.


Bu gönderiyi paylaş
Labels