Rektör Alma, Asli Üyesi Olduğu TÜBA'nın 61. Genel Kurulu'na Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, asli üyesi olduğu Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 61. Genel Kurulu ve Genel Kurul Konferansı'na katıldı.

Rektör Alma, Asli Üyesi Olduğu TÜBA'nın 61. Genel Kurulu'na Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, asli üyesi olduğu Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 61. Genel Kurulu ve Genel Kurul Konferansı'na katıldı.

Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 61. Genel Kurulu ve Genel Kurul Konferansı; TÜBA üyeleri, rektörler ve kurum başkanlarının katılımıyla 21 Aralık Cumartesi günü The Ankara Hotel’de gerçekleştirildi.

TÜBA üyeleri ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın’ın yer aldığı Genel Kurul programı TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in selamlama konuşmasıyla açıldı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü’nün genel kurula hitabıyla başladı.

Sözlerine Türkiye Bilimler Akademisi’nin her çalışması, her raporu ve önerisinin,  karar alıcılar için yol gösterici bir pusula niteliğinde olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Gönüllü, “Dünyamız son yıllarda büyük sınamalardan geçiyor. Çevre krizleri, iklim değişikliği, doğal afetler ve bölgesel çatışmalar, sadece ülkeleri değil, insanlığın ortak geleceğini tehdit ediyor. Bu zorlukları aşmanın yegâne yolu ise bilimsel verilerle hareket etmek, sürdürülebilir çözümler geliştirmek ve uluslararası iş birliklerini güçlendirmektir. TÜBA’nın çevre, iklim, biyoçeşitlilik, bilişim teknolojileri ve sürdürülebilir kalkınma gibi çağımızın kritik konularında yaptığı çalışmalar, ülkemizin bilimsel ve stratejik hedeflerine büyük katkı sağlıyor. Özellikle Filistin Raporu, bilimin vicdanlı duruşunu dünyaya gösteren güçlü bir belge olarak dikkat çekiyor. Bu çalışma, bilim insanlarının hakikati haykırmaktan vazgeçmediğinin somut örneklerinden biridir ve aynı zamanda insanlığın sesi olmuştur. Bilim insanlarımızın sadece ulusal değil, uluslararası platformlardaki çalışmaları da bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. G20 zirvesi kapsamındaki Bilim20 Toplantılarında, Asya Bilim Akademileri Birliği, Avrupa Bilim Akademileri Birliği ve özellikle Türk Dünyası Bilim Akademileri Birliği gibi çatı kuruluşlarda, TÜBA’nın aktif rol üstlenmesi, çalışma gruplarına ve yönetim kurullarına üyeler göndermesi bilim diplomasisi alanında ülkemizi daha ileriye taşımaktadır.” dedi. 

Genel Kurulda ayrıca yapay zeka ve sinai mülkiyete dair konferanslar da yapıldı.  Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, “Sinai Mülkiyet ve Akademik Hayat” konuşmasında fikri sermayenin önemi, Türkiye’de sınai mülkiyet ekosistemi, performansı üstünde durdu.

Gebze Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Sinan Akgül ise “Yapay Zeka ve Yükseköğretime Etkileri Riskler ve Fırsatlar” konuşmasına özellikle pandemi sürecinde yüksek öğretimde artan dijitalleşme ve yapay zeka uygulamaları ve alanları hakkında konuştu. Yapay zekanın sağladığı avantajlar ve yol açtığı sounlardan bahsetti.

Genel Kurul, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in genel kurul sunumu, görüşler ve temennilerin iletilmesinin ardından sona erdi.



Bu gönderiyi paylaş
Labels