Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

TÜBİTAK Alan Bazında Yetkinlik Analizi Açıklandı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından üniversitelerin araştırma alanları bazında performanslarının karşılaştırmalı olarak değerlendirildiği ‘‘Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analizi’’ 2023

TÜBİTAK Alan Bazında Yetkinlik Analizi Açıklandı

TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirmenin %40’lık kısmını esas alan ve hacim boyutunu oluşturan göstergeler; dünyadaki bilgi birikimine katkı, Türkiye’de o alanda akademik değer yaratan kritik kitlenin ilgili üniversitede yer alma payı, Ar-Ge ve yenilik proje hacmi, üniversitenin ilgili alandaki Türkiye’ye görece bağıl odaklanma endeksi olarak belirlendi.

Üniversitenin sahip olduğu yayınların dünyaya görece bağıl atıf etkisi; üniversitenin dünya çapında en fazla atıf alan ilk %10’luk dilime girmiş yayın sayısı; akademisyenlerin araştırma verimliliği, Ar-Ge ve yenilik projelerinin niteliği; patentler tarafından atıflanmış yayın sayısı ve uluslararası iş birlikleri ile ülkemizin/üniversitenin uluslararasılaşmasına katkısı ise değerlendirmenin %60’lık kısmını oluşturan kalite göstergeleri olarak belirlendi.

Bağıl odaklanma endeksine göre bazı alan puanları yükselirken diğer puanlar zorunlu olarak düşebilmekte.

Analizler, ülkemiz için önem arz eden kritik teknoloji alanları ile 193 üniversitenin eğitim alanı dikkate alınarak belirlenen 21 ana araştırma alanı ile 132 alt araştırma alanı üzerinden yapılıyor. Belirlenen ölçütler çerçevesinde yeterli veriye sahip olan üniversiteler için hacim ve kalite ekseninde yetkinlik grafikleri hazırlanmıştır. Bu özelliklere sahip 200 üniversiteden 177’si için TÜBİTAK tarafından alan bazlı yetkinlik grafiği çıkarılmıştı.

Üniversitemizin Başarısı %143 Oranında Arttı

Bu kapsamda 2021 yılında 21 alt araştırma alanında yer alan üniversitemiz, 2023 yılında ise 51 alt araştırma alanında TÜBİTAK ölçütlerini sağlayarak değerlendirmeye girme başarısı gösterdi.

Bu sonuçlara göre üniversitemiz %143 oranında başarısını arttırdı.

Türkiye ölçeği incelendiği zaman 2021 yılında üniversitemizden eşik değer olan %32’yi geçen alt araştırma alanı sayısı mutlak puanda 8, kalite puanında 8 ve hacim puanında 4 iken 2023 yılında ise mutlak puanda 11, kalite puanında 17 ve hacim puanında 5 alan geçti.

Üniversite İçinde Tam Puanın %50’sini Geçen Alt Araştırma Alanları Sayısında Artış Görüldü

TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda üniversite içi alanlardaki gelişmeler de yer aldı. Buna göre üniversitemiz bünyesinde yer alan “Bahçe Bitkileri”, “Hayvan Besleme”, “Tarla Bitkileri” ve “Gıda İşleme” alanları mutlak puanda kategorisinde tam puanın %50’sini geçti.

Kalite puanında ise tam puanın %50’sini geçen alanlar “Bahçe Bitkileri” ve “Sağlık Hizmetleri ve Epidemiyolojisi” olarak ifade edildi.

Son olarak hacim puanlarının gösterildiği raporda “Bahçe Bitkileri”, “Hayvan Besleme”, “Tarla Bitkileri”, “Gıda İşleme”, “Akışkan Gücü, Dinamiği ve Akışkan Makineleri”, “Toprak ve Bitki Besleme” alt araştırma alanları tam puanın %50’sini geçmeyi başardı.

TÜBİTAK tarafından açıklanan dosyalara ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/politikalar/icerik-universitelerin-alan-bazli-yetkinlik-analizi/universitelerin-alan-bazli-yetkinlik-raporu

Üniversitemizin 2021 ve 2023 yılları karşılaştırmasına ulaşmak için aşağadaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.igdir.edu.tr/duyuru/tubitak-alan-bazinda-yetkinlik-analizi-aciklandi


Basın Yayın 25 July 2023
Bu gönderiyi paylaş
Labels

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Rektör Alma, “7. Uluslararası Beşeri ve Eğitim Bilimleri Kongresi”ne Katıldı
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma Üniversitemizin de paydaşları arasında olduğu “7. Uluslararası Beşeri ve Eğitim Bilimleri Kongresi”ne katıldı.