Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Üniversitemiz Çiftçi Eğitim Merkezi Eğitimlerine Devam Ediyor

Üniversitemiz bünyesinde geleneksel olarak çiftçilerle gerçekleştirilen bilgi alışverişi toplantıları devam ediyor.

Üniversitemiz Çiftçi Eğitim Merkezi Eğitimlerine Devam Ediyor

Bu kapsamda Ziraat Fakültesi Çiftçi Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. İsmail Alaserhat, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Altıkat, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ramazan Gürbüz ve Dr. Öğr. Üyesi Adnan Aydın Iğdır ili Aralık ilçesine bağlı Gödekli köyüne ziyarette bulundular.

Toplantıda, üniversitemiz bünyesinde kurulan Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, her zaman ilimiz çiftçisinin yanında olduğu, çiftçilerimiz sorunlarını çözmede onlara yardımcı olmaya hazır olduğu, bu merkezde çiftçilerimize tarımsal konularda gerek teorik, gerekse pratik eğitimler verileceği ifade edildi.

Çiftçilerin Sorunları Dinlendi

Yapılan istişare toplantısında ekibimiz, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek çözüm önerileri aradı.

Bu kapsamda çiftçiler tarafından sulama sıkıntısının Gödekli köyünde en büyük problem olduğunu ve sulamanın Aras nehrinden pompalarla yapıldığı, bunun da çok kısıtlı ve maliyetinin yüksek olduğunu, nihayetinde su kıtlığı yüzünden tarımsal üretimin de sekteye uğradığı ifade edildi.

Çiftçiler ayrıca su kıtlığına rağmen köyde küçük çaplı da olsa meyve ve sebze üretimin olduğu, sebze ve meyve üretiminde karşılaştıkları bitki koruma sorunlarını dile getirdiler.

Arazilerde İncelemelerde Bulunuldu

Bu şikâyetlerin üzerine ekibimiz, çiftçiler ile birlikte sebze ve meyve üretimi yapılan sahalarda incelemelerde bulundu.

Sebze fidanlarında Danaburnu,  Gryllotalpa gryllotalpa; asmalarda Külleme, Uncinula necator, Ölükol, Phomopsis viticola, Bağ yaprakuyuzu, Colomerus vitis; kayısılarda Kök çürüklüğü, Armilleria mellae ve Rosallinia necatrix; ayvalarda Ateş yanıklığı, Erwinia amylovora; elmalarda Kırmızı Gal Yaprakbiti, Dysaphis devecta zararı ve simptomları tespit edildi.

Bahsi geçen hastalık etmenleri ve zararlılara karşı yapılması gereken gerek kültürel ve kimyasal mücadelenin nasıl yapılması gerektiği konusunda çiftçilere tavsiyeler verildi.

Ayrıca çiftçilere ilaçlamaları nasıl yapacakları, yabancı ot mücadelesi, kültürel mücadele, kültürel mücadelede budama artıkları ve hastalıklı bitki parçalarından nasıl elemine edilmesi gerektiği, bu bitki parçalarının bir sonraki yıl oluşacak olan zararlı ve hastalık etmenlerine yataklık yaptığı vs. konularında bilgiler aktarıldı. 

Üniversitemiz bünyesinde kurulan Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin nihai hedefinin ilimiz çiftçileri ile el ele vererek şehrimizi tarım konusunda iyi bir seviyeye getirmek olduğu belirtildi.


Basın Yayın 28 July 2023
Bu gönderiyi paylaş
Labels

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Üniversitemiz “Ejder Kervansarayı”nı Bünyesine Kazandırmak İçin Ön Kabul Aldı!
Üniversitemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında tarihi “Ejder Kervansarayı”nı bünyesine kazandırmak için ön kabul aldı. Buna göre Üniversitemiz, “Ejder Kervansarayı”nda kültürel faaliyetlerde (etkinlik, kongre, seminer, sergi vs.) bulunacak.