Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!

Üniversitemiz İş Birliğinde Düzenlenen “2. Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” Başladı

Üniversitemiz İş Birliğinde Düzenlenen “2. U​luslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” Başladı

Üniversitemiz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ortaklığında düzenlenen “2. Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu” başladı.

Pomza ve perlit üzerine endüstri temsilcilerine, mühendislere, bilim insanlarına, araştırmacılara, akademisyen ve üniversite öğrencilerine, teknoloji uzmanlarına, girişimcilere ve politika yapıcılara alanlarındaki güncel araştırmaları sunmayı amaçlayan sempozyumun açılışı Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde yapıldı.

Açılışa; Nevşehir Valisi Ali Fidan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Süleyman Özgün ve Emre Çalışkan, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, AK Parti Nevşehir İl Başkanı Ali Kemikkıran, Nevşehir Bims Sanayicileri Derneği (BİMSADER) Başkanı Serhat Sonugelen, 2. Uluslararası Pomza ve Perlit Sempozyumu (PuPeS'23 Kapadokya) Düzenleme Kurulu Başkanı ve NEVÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Cemal Çarboğa, protokol üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

Sempozyum Öncesi Katılımcılara Müzik Dinletisi

Sempozyum açılışı öncesi sahne alan NEVÜ Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emin Erdem Kaya, Doç. Dr. Özlem Kılınçer ve Dr. Öğr. Üyesi Özge Kaya’nın müzik dinletisi katılımcılar tarafından beğeniyle dinlendi.

Sempozyumun Onursal Başkanlığını üstlenen Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, yaptığı açılış konuşmasında, pomza ve perlitin büyüleyici bir dünyası olduğuna ve sempozyumun bunu keşfetmek açısından önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

Pomza ve perlitin inşaat, tarım, bahçecilik ve daha pek çok farklı alanda önemli özelliklere sahip olduğunu ifade eden Rektör Alma, şu şekilde devam etti:

“Gezegenimizin derinliklerinden yeryüzüne gönderilen pomza ve perlit hayatımızın sayısız alanına girmiştir. Pomza ve perlit; inşaat, tarım, bahçecilik ve daha pek çok farklı alanda onları üstün kılan özelliklere sahip çok yönlü malzemelerdir. İlk bakışta düşük yoğunlukları, mükemmel yalıtım özellikleri ve doğal bolluğu nedeniyle dünya çapında bilim adamlarının, mühendislerin ve yenilikçilerin ilgisini çekmiştir. Ülkemizde daha çok hafif doldu duvar elemanları üretiminde kullanılan bu malzemelerin kullanım alanının genişletilmesi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi sempozyumdaki hedefimizdir. Nitekim, birincisi 2021 yılında Bitlis’te düzenlenen pomza ve perlit sempozyumunda sunulan çalışmaları incelediğimizde pomza ve perlitin geleneksel bims blok üretiminin ötesinde çok farklı endüstrilerde kullanılabileceğini gördük.”

“Pomza ve Perlitin Yeni Bilimsel Gelişmelerini İnceleme Fırsatı Bulacağız”

Sözlerinin devamında sempozyuma katılan araştırmacıların, uzmanların ve sektör personellerinin önemli paylaşımları olacağını vurgulayan Rektör Alma, “Bugün Nevşehir’de İkincisini gerçekleştirdiğimiz uluslararası pomza ve perlit sempozyumu boyunca, keşiflerini ve deneyimlerini paylaşacak önde gelen uzmanları, araştırmacıları ve sektör profesyonellerini dinleme ayrıcalığına sahip olacağız. Oturumlarımız, bu malzemelerin jeolojik kökenlerinden toprak kalitesini iyileştirmedeki uygulamalarına, depreme dayanıklı hafif yapılara ve ötesine kadar geniş bir yelpazedeki konuları kapsayacaktır. Böylece Pomza ve perlitin endüstriye ve çevremize sunduğu yeni uygulamaları, bilimsel gelişmeleri ve sürdürülebilir yenilikçi çözümleri derinlemesine inceleme fırsatı bulacağız.” şeklinde konuştu.

“Bu Sempozyum İş Birliği Ve Yenilik Platformudur”

Konuşmasının son bölümünde ise sempozyumun bilgi edinme fırsatı olmanın yanında, bir iş birliği ve yenilik platformu olduğuna vurgu yapan Rektör Alma, “Sempozyum boyunca sunulan araştırma sonuçlarının ve paylaşılan teknolojilerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi ancak bilim insanlarımız ile sanayi temsilcilerimizin iş birliği sayesinde olacaktır. Bu nedenle her birinizi oturumlara aktif olarak katılmaya, fikir alışverişinde bulunmaya ve yeni iş birliklerine yol açabilecek bağlantılar geliştirmeye davet ediyorum.” dedi.

Son olarak sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni eden Rektör Alma, tüm katılımcılara teşekkür etti.

Üç gün boyunca devam edecek olan sempozyumun tamamlanmasının ardından sonuç bildirgesi açıklanacak.


Basın Yayın 7 September 2023
Bu gönderiyi paylaş
Labels

Rektör Alma’dan NobeÜniversitemizde “Doğal Bitkilerden Kozmetik ve İlaç Sektörüne Doğru” Yürüyüş Etkinliği!
Üniversitemiz İş Birliğiyle Hazırlanan “Alaca Vücut Kremi” Satışa Sunuluyor!