Üniversitemizde "I. Uluslararası Günümüz İslam Dünyasında Din Anlayışları Sempozyumu" Başladı

Üniversitemiz ev sahipliğinde, Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) ile İlahiyat Fakültemiz paydaşlığında düzenlenen "I. Uluslararası Günümüz İslam Dünyasında Din Anlayışları Sempozyumu" başladı.

Üniversitemizde "I. Uluslararası Günümüz İslam Dünyasında Din Anlayışları Sempozyumu" Başladı

Üniversitemiz ev sahipliğinde, Caferilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CAMER) ile İlahiyat Fakültemiz paydaşlığında düzenlenen "I. Uluslararası Günümüz İslam Dünyasında Din Anlayışları Sempozyumu" başladı.

Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Iğdır Barosu Başkanı Av. Ahmet Tutulmaz, Iğdır İl Müftüsü Zahit Demirel, Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdür Recai Şahin, Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, CAMER Müdürü Öğr. Gör. Alaaddin Yanardağ, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yıldız Musahan, bilim insanları, akademik ve idari personeller ile öğrencilerimiz katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleneme Kurulu Başkanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Ocak yaptı.


Konuşmasında sempozyumun amacına dikkat çeken Prof. Dr. Ocak, “Bundan on yıl önce gündemimizde meşhur bir soru vardı. Mezhepler nasıl ortaya çıktı? Kitle iletişim araçlarının artması, dünyanın küresel bir köy haline gelmesi neticesinde bizler, farklı ülkeleri tanıdığımız gibi farklı İslam ülkeleri tanıma fırsatı bulduk. Artık aklımızda tek bir soru var. Neden bu kadar farklı İslam anlayışı gündemde? Niçin İnsanlar birbirinden farklı İslam anlayışına sahipler? Bu sorular zor. Fakat konuşulması ve cevap aranması gereken sorular olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden değerli bilim insanları ile birlikte bu konular üzerine konuşalım, katkıda bulunalım istedik ve sizleri buraya davet ettik. Bu vesileyle buraya kadar gelen herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah bu sempozyumumuz hayırlara vesile olur.” ifadelerini kullandı.


Ardından söz alan Türkiye Ehlibeyt Âlimleri Genel Başkanı Kadir Akaras ise “İslam tarihinin günümüze kadar gelen sürecinde muhakkak farklı din anlayışları meydana gelmiştir. Bunların önemli kısmı doğaldır. İnsan düşünen bir varlık olduğu için her olayı kendisine göre yorumlamıştır. Kavramlar, sözcükler, kelimeler bile bazen ses tonumuzla farklı manalar taşıyabilir. Bu yüzden genel anlamda adalet gibi, özgürlük gibi fedakârlık gibi evrensel kavramları aidiyet ile gündeme getirdiğimiz takdirde farklılıkları sınırlandırmış oluruz.” şeklinde konuştu.


“Sempozyumumuzu Öğrencilerimize Ufuk Açma Amacıyla Planladık”

Sempozyumun öğrencilerimize ufuk açma amacıyla planlandığına dikkat çeken CAMER Müdürü Alaaddin Yanardağ, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Sempozyumumuzu Öğrencilerimize ufuk açma amacıyla planladık. İslam dünyasında yaşanan vahim olaylar sebebiyle oturumuz daha sınırlı tuttuk. Fakat bu sempozyumun ikincisini daha geniş ve iyi bir şekilde sunacağız. İki gün boyunca burada konu uzmanları tarafından önemli paylaşımlar yapılacak. Buraya kadar gelen tüm misafirlerimiz teşekkür ediyorum.”


“Filistin’de Büyük Bir Soykırım ve Büyük Bir Katliam Yaşanmaktadır”

Sempozyumda yaptığı konuşmada, son bir yıldır Filistin’de soykırım ve katliamın yaşandığını hatırlatan Iğdır İl Müftüsü Zahit Demirel, İslam devletlerinin birbirlerine destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Sempozyumun bu konuya da değineceğinin altını çizen Demirel,Önemli bir ilmi çalışma ilimizde iki gün boyunca devam edecek. Biz bundan özellikle şeref duyduk ve çok sevindik. Bu vesileyle emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Şu anda Ortadoğu’ya bakıldığı zaman İslam dünyası çok kötü durumdadır. Büyük bir soykırım ve büyük bir katliam yaşanmaktadır. Buradan tüm hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum. Bu olayları değerlendirirken İslam devletlerinin sessizliklerini koruduklarını görüyoruz. Bu sempozyumda İslam devletlerini birbirini desteklemekten alıkoyan durumların da konuşulması gerektiğini düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.


“Sempozyum Boyunca Farklı Bakış Açılarından İstifade Edeceğiz”

Müftü Zahit Demirel ardından söz alan Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Selahattin Çelebi, Üniversitemizin önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sempozyum boyunca farklı bilim insanlarından, farklı bakış açılarından istifade edecekletini anımsatan Çelebi, “Farklı Üniversitelerden, farklı bilim insanları, farklı konuşmacılar sempozyumun konusu içeriğince bizleri aydınlatacaklar. Program boyunca farklı bakış açılarından istifade edeceğiz. Bu açıdan çok başarılı bir organizasyon olacağını ümit ediyorum. Üniversitemiz açısından böyle programlara gerekli desteği veriyoruz. Bu vesileyle de Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın selamını da tüm katılımcılara iletiyorum.” dedi.

Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sempozyuma Video Kayıt İle Katılım Sağladı

Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın video kaydı izlendi.

Sempozyumun hayırlar vesile olmasını temenni eden Erbaş “Değerli rektörüm, kıymetli ilim insanları, sempozyumu teşrif eden aziz kardeşlerim, Öncelikle sizleri en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun. Böyle önemli bir buluşmada sizlerle birlikte olmayı çok istememe rağmen, önceden planlanan başka programlar sebebiyle maalesef aramızda bulunamamaktayım. Günümüz, İslam dünyasında din anlayışları ekseninde gerçekleştirilen sempozyumun hayırlara vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.” ifadelerini dile getirdi.


“Din, İnsanın Gündeminde Ve Hayatında Her Zaman Mutlaka Bir Karşılık Ve Anlam Bulmuştur”

Sözlerinin devamında dini hayat ekseninde yapılan araştırmalara dikkat çeken Erbaş, söyle devam etti:

Geçmişten bugüne dini hayat ekseninde yapılan araştırmalar, açıkça gösteriyor ki, tarihi süreç içerisinde bir takım farklılıklar yaşanmış olsa da din, insanın gündeminde ve hayatında her zaman mutlaka bir karşılık ve anlam bulmuştur. Bu da dinin fıtri bir duygu ve evrensel bir olgu olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla insanoğlu daima bir dine inanma eğilimi içinde olacak. Çünkü varlığın aşkın boyutuyla irtibat kurmak insan için fıtri bir ihtiyaçtır. Hiç şüphesiz Yüce Allah'ın Peygamberler vasıtasıyla gönderdiği vahiy bu ihtiyacı en güzel şekilde karşılamıştır. İlahi vahiynin son ve evrensel halkası Kur'an-ı Kerim ve onu hayata dönüştüren sünnetine verdiği insanı fıtratıyla buluşturmuş varlığın aşkın boyutuyla tanıştırmış ve ona ideal bir hayat kurmanın yolunu göstermiştir."

Program açılış konuşmalarının ardından oturumlar ile devam etti.

İki gün boyunca devam edecek olan sempozyumda “İslam'ın Temel İlkeleri, Farklı Mezhepler ve Yorumlar, Modernizm ve İslam, Din ve Toplum”  gibi birçok konu ele alınacak.

 

 


Bu gönderiyi paylaş
Labels